Glutenfritt

glutenfritt bröd

I Sverige finns det idag en liten liten del av befolkning som inte tål gluten. Under det senaste decenniet har glutenfria produkter blivit allt vanligare för att underlätta för denna grupp av människor, vilket nu blivit den stora massan till gagn när det plötsligt börjat talas mer om att kanske majoriteten utav oss borde ställa om till en glutenfri kosthållning.

För de som inte tål gluten och äter detta skapar det problem för tunntarmen och dess förmåga att ta upp näring samt vitaminer, vilket självfallet inte är bra för kroppen. Glutenintolerans kan uppstå i alla åldrar och för de som ännu inte vet hur det ligger till för ens egen del så kan man titta efter symtom som uppblåst mage, magsmärtor och att man ofta får diarré. Andra symptom är trötthet, huvudvärk av olika slag (exempelvis migrän), smärta i benen och lederna, hyperaktivitet och olika former av muskelstörningar.

För de som är glutenintoleranta finns det tråkigt nog i det mesta, till och med i mycket varor som vi kanske inte trodde innehöll detta. Som ett exempel så innehåller en del av de tortillabröd som vi köper till helgens tacos-middag gluten även om det inte borde det, och så länge du inte köper en produkt som kan garantera motsatsen är det egentligen svårt att helt säkert avgöra hur det ligger till. På samma vis är det med en rad andra produkter och därför tvingas den som är drabbad leta sig vidare till de varor som klart och tydligt uppvisar att de inte innehåller gluten.

Många menar också att de allra flesta skulle må bra av att dra ner på sitt glutenintag och att detta framförallt skulle leda till den positiva effekten att magen rent generellt skulle må betydligt bättre utav detta. För dig som funderar på att följa det av vissa förespråkade rådet finns det dock ett och annat att fundera över, då denna typ av ändring i den nuvarande diet kan leda till en hel del saker som du kanske inte tagit i beaktande.

About

View all posts by