Ekologiskt i kosten

Ekologisk kostAtt vi äter mer ekologiskt är det inget snack om saken om, och utbudet stiger i takt med att efterfrågan och medvetenheten om fördelarna med ekologisk kost ökar.

Mot mer ekologiskt

För att äta ekologiskt handlar mycket om medvetenhet och viljan att veta vad det är man föder sin kropp med. Att stoppa i sig grönsaker som behandlats med bekämpningsmedel är idag något många helst undviker, och argumentet att ekologiskt är så mycket dyrare är också något som börjar blekna bort alltmer. I skriftserien fokus som är gjord av social- och hälsovårdsministeriet så skriver man i en artikel där nya nordiska näringsrekommendationer presenteras att ekologisk mat i hög grad liknar mat som främjar hälsan. Det innebär alltså att ekologisk mat anses främja vår hälsa.Till grund till dessa rekommendationer så ligger fyra års arbete där så kallade sakkunniggrupper har kartlagt internationell forskning som handlar om olika näringsämnen och utifrån dessa utarbetat ett sammandrag som sedan kan användas för att ta fram rekommendationer för vad som är idealt för människor boendes i norden. Mer specifika rekommendationer för varje nation görs därefter av respektive konsumentorganisationer för länderna.I anvisningarna så betonar man de ekologiska värdena bland annat på följande sätt:

”Målet är att använda så mycket som möjligt av närproducerad säsongsmat såsom bär, grönsaker, rotfrukter och frukt, och även konservera dem inför vintern. Dagar med vegetarisk kost rekommenderas och man bör inte skaffa och lägga på tallriken mera mat än man behöver så att man inte ska behöva slänga så mycket i soporna”

Vill du läsa mer om hälsofördelarna med att äta ekologisk mat samt att undvika tveksamma kemikalier som finns i dagens livsmedel så kan vi rekommendera Tommy Svenssons bok – Handbok till ett hälsosammare liv. Boken är fylld av hälsotips och med information om oljor, fetter och andra typer av livsmedel och vad de innehåller.

About

View all posts by