Vad bör man äta som gravid

Då du blir gravid börjar du förmodligen tänka mer på vad du äter. Det är naturligt och du ska absolut vara mer kräsen då du handlar din mat och planerar dina middagar. Du kan få goda råd på Livsmedelsverkets hemsida. De kostråd du får gäller till viss del också då du ammar eftersom amningen är en slags förlängning av graviditeten.

Nyttiga ingredienser och kosttillskott

Ett steg i rätt riktning då du köper in mat är att titta efter nyckelhålsmärkta produkter, dessa innehåller mer nyttiga ingredienser. Vad du själv kan bedöma är innehållet i många produkter. Försök att äta mindre socker och fett och då du köper matolja, köp en av god kvalitet. Kanske behöver du kosttillskott som folsyra, använd dock folsyra med försiktighet. Folsyra är nyttigt i början av graviditeten men inte sedan.

Du kan äta fisk då du är gravid

Det är inte sant att du blir intelligent av att äta fisk. Inte heller att det är skadligt för gravida att äta fisk. Det kan däremot vara skadligt att ät rått kött och att dricka opastöriserad mjölk. Fisk från insjöar ska du också undvika. Däremot fisk från stora hav går det bra att äta. Du kan läsa mer här. Bland annat skriver de att djupfryst och konserverad fisk fungerar bra för gravida.

About

View all posts by