Handla mer hållbart

  Det hållbara samhället börjar med individen. Det kan låta självklart, men de flesta vet inte vilka steg de själva kan ta för att minska sin överkonsumtion. Ett stort hot mot det hållbara samhället är matsvinnet. Mat förstörs eller kastas i onödan här i Sverige, istället för att användas.

Vilka verktyg har du som konsument att tillgå

Allt fler handlare har öppnat upp för att minska matsvinnet genom att sälja varor med mindre skador eller skönhetsfel till ett lägre pris istället för att kasta dem. Det innebär att du till exempel kan välja att handla sådant som håller länge till ett lägre pris, både i butik och online. Bara för att det inte ser perfekt ut, betyder det inte att det är något fel på det.

Billigare och mer varierad mat

Ska du till exempel göra en soppa eller gryta måste ju inte rotfrukterna se särskilt aptitliga ut innan du tillagar dem. Det mesta kan du peta ner i grytan direkt, men är det något som är väldigt fult, kan du ju alltid skära bort just den delen istället för att hela påsen kastas till ingen nytta. Att då köpa dyra färdiga frysta påsar med färdiga och estetiska soppgrönsaker, istället för att köpa riktiga grönsaker kan upplevas som väldigt ogenomtänkt.

About

View all posts by