Miljövänlig vardag – små förändringar gör skillnad

shutterstock_331682120Du behöver inte börja äta raw food eller ta avstånd från hela samhället för att vara miljövänlig. Du kan göra små förändringar för att leva ett mer miljövänlig liv i vardagen.

Låt bilen stå lite mer

Använda inte bilen till allting. Du kan lika gärna ta cykeln till affären eller till butiken. Se bara till att du har en bra cykel med bra däck och bekväm sits, så det inte känns jobbigt varje gång du tänker på att cykla någonstans. Att cykla lite oftare kommer också att ge dig hälsomässiga fördelar.

Hemmet

I huset kan man göra många förändringar. Du kan skapa ett tätare hus med bättre isolering och fönster. Ju mindre varmluft som rymmer ut genom väggar, golv och tak, desto mindre uppvärmningskostnader vilket leder till miljövänligare hus.Byt ut lamporna till LED-lampor. Köp lampor av bättre kvalité som är dyrare men håller mycket längre. Tända inte alla lampor i hela huset bara för att ni är hemma: släck lamporna när ni lämnar ett rum.Ute i trädgården kan ni skaffa en kompost som tar hand om matavfall och trädgårdsris. Du behöver en speciell hållare för matavfallskompost för att inte locka dit vilddjur, men trädgårdskomposten kan man göra själv. Med en kompost slänger du mindre saker på soptippen och får perfekt, näringsrikt gödsel till dina rabatter och blommor.

I matbutiken

Välj framförallt ekologiska matvaror när du handlar. Man tror att det ska vara mycket dyrare, men oftast handlar det bara om en krona eller två extra. Vissa saker kan dock vara ganska dyra, såsom ekologiskt smör och avokado. Även kaffe kan vara lite dyrare än bara några kronor. Men man brukar säga att just kaffe (och choklad) är två viktiga saker att köpa ekologiskt och fair trade eftersom det nästan producerats sönder och arbetarna får väldigt låga löner.

About

View all posts by