Vad har du för tandfyllnadsmaterial?

Många av oss har någon gång lagat en tand och oavsett om du är ung eller gammal har du säkerligen varit hos tandläkaren någon gång. I dag är bristande tandhälsa ett vanligt problem, speciellt inom de äldre generationerna.

Tandvården har utvecklats mycket under det senaste århundradet och man använder idag andra material för att fylla tänder. Har du koll på vilken typ av tandfyllnadsmaterial du har?

Vissa ämnen kan vara skadliga

Om du har rotfyllt en eller flera tänder under 1900-talet har du förmodligen amalgam i tänderna. Detta är ett ämne som förbjöds att användas inom svensk tandvård 2009. Anledningen till detta var att materialet visade sig vara skadligt och vittra sönder i kroppen genom rotkanalerna. I dag är det många som väljer att dra ut sina rotfyllda tänder just av denna anledning. Bland annat har studier gjorts om sambandet mellan cancer och rotfyllda tänder.

Att hitta rätt hjälp

Om du vill ha hjälp med dina tänder och hitta en mer hållbar lösning finns det hjälp att få. Många tandläkare har kunskap om äldre fyllningar och du kan rådgöra om bättre alternativ. Klicka här för att läsa mer om hur du går till väga för att få den hjälp du behöver.

About

View all posts by