Tips för hållbart och ekologiskt leverne

Ekologiskt brödAllt fler väljer att försöka leva sitt liv på ett mer hållbart och ekologiskt sätt, vilket inte är så konstigt eftersom effekterna av klimatförändringarna nu börjar märkas på allvar.Många tänker nog att det där med hållbart och ekologiskt verkar jobbigt, men faktum är att man med ganska små medel faktiskt kan gör ganska stor skillnad. Här följer några tips på hur man på olika sätt kan bidra till en bättre miljö.

Äta hållbart och ekologiskt

Maten och det vi stoppar i oss har betydligt större effekt på miljö och klimat än vad många kanske tror. Genom att göra bra val i mataffären kan man bidra till att både minska utsläpp av växthusgaser och användning av olika typer av andra medel som på olika sätt är skadliga för naturen.En av de allra viktigaste sakerna man kan göra om man vill vara miljövänlig när det kommer till mat är att välja mer vegetariskt och mindre kött eftersom kött har mycket stor klimatpåverkan, framför allt nötkött. Ett bra tips om man inte vill bli vegan på heltids kan vara att endast äta kött på helgen och vegetariskt i veckan. Att införa en köttfri måndag är ett bra sätt att starta om man är ”nybörjare”.Att välja ekologiska varor, vare sig det handlar om animaliska eller vegetabiliska produkter, är också viktigt eftersom det i ekologisk produktion inte används några bekämpningsmedel och annat som är skadligt för naturen. Nuförtiden är heller inte ekologiska varor så väldigt mycket dyrare än konventionellt producerade, varför det egentligen inte finns någon anledning till att inte välja ekologiskt i mataffären.

Miljövänlig transport

Hur man transporterar sig är något som också i hög utsträckning påverkar klimat och miljö. Det bästa man kan göra att inte köra bil utan välja något annat transportmedel, allra helst cykel eller tåg.  Faktum är att om man bor i en större stad kan man klara sig fint utan bil. Dessutom sparar man många tusenlappar samtidigt som man får motion.Ska man resa längre sträckor ska man alltid försöka välja tåg i den mån det är möjligt och samtidigt vara sparsam med alltför många långa flygresor.

Återvinna

Även en sådan enkel sak som att återvinna har faktiskt stor påverkan på miljön. Genom att alltid återvinna och panta sina tomburkar bidrar man till att spara på användningen av naturresurser. Att källsortera eller återvinna är inte speciellt jobbigt, det gäller bara att göra det till en vana.

About

View all posts by