Miljövänligare med hjälp av internet

cinema screenVi försöker alla bli mer miljövänliga men det är inte alltid så enkelt och dessutom kan det ibland bli dyrt. Som tur var finns det det många nya tjänster och lösningar som har skapats tack vare internet som hjälper dig att spara på både miljön och på plånboken.

Streaming

Borta är de fysiska mediernas tid, nu regerar streamingen. Sedan Spotifys intåg i världen har andelen fysiskt köpt musik minskat drastiskt, något som i sin tur har minskat användandet av plast. Tänk på den totala miljöbesparingen om alla skulle byta till streamingtjänster istället för fysiska skivor?Men det slutar inte där, tack vare tjänster som Netflix är även film och tv på väg åt samma håll. I vissa fall så ligger de till och med före då Youtube och Netflix redan levererar material i UHD upplösning, något som inte har kommit till fysiskt media än.

Återanvändning

Många olika sidor har börjat dyka upp på nätet där man på ett eller annat sätt åter kan sätta de saker man köpt i användning. Det klaraste exemplet på detta är kanske Delbar.se där vem som helst kan ta och hyra ut något som de äger. Detta gör att du kan hyra alltifrån verktyg till elektronik eller fiskespön till ett lägre pris än i butik och dessutom kanske träffa några trevliga människor på köpet. Det betyder självklart även att du kan hyra ut och tjäna lite extrapengar på det där som bara ligger i din garderob och skräpar, detta är återanvändning i sin finaste form. Du kan hjälpa miljön samtidigt som du tjänar pengar! Om du är intresserad så kan du besöka deras hemsida och registrera dig för att utforska allt som finns till uthyrning.

Ride sharing och Car sharing

Något som har blivit både populärt och kontroversiellt på senare tid är så kallad ”ride sharing” och då främst tjänsten Uber. Uber är en app som kopplar ihop de som behöver åka någonstans med förare. På grund av hur behändigt detta har varit för kunderna så har företaget tagit stora marknadsandelar i stora delar av världen, något som har irriterat taxibolagen då Uber inte själva är ett regelrätt taxibolag. För dig som vill vara grön så innebär det en möjlighet att leva ett enklare liv utan att själv äga en bil. Man kan dock gå ett steg längre, Car sharing.Med car sharing tjänster så får man inte skjuts av någon, du hyr helt enkelt hela bilen. Detta betyder att du kan välja bilen som passar ditt tillfälliga behov, om du är ensam så kanske du inte behöver mer än en liten Smartcar men om du är ute med hela kompisgänget så kanske du behöver en minibuss. Konceptet är inte nytt men har fått en helt ny dimension nu tack vare smartphones och internet. Tack vare den nya tekniken så är det enklare att både hitta och betala för bilen som passar.

About

View all posts by