Miljövänlig – må bra av det!

CyklingDet finns många sätt som man kan värna om miljön samtidigt som man tar hand om den egna kroppen. Att äta ekologisk mat och välja kosmetika och rengöringsprodukter utan kemikalier är exempel på miljövänliga val som också positivt främjar den egna hälsan. Att välja att ställa bilen hemma och istället ta cykeln till jobbet är också en sak du kan göra, både för dig själv och för miljön.

Välj cykeln

Att cykla ger dig fantastiskt bra motion där du övar upp kondition och benmuskler samtidigt som du får frisk luft. Ju fler människor som väljer cykeln framför bilen desto mindre utsläpp av koldioxid, den huvudsakliga orsaken till den globala uppvärmningen, blir det. Ju fler bilar i städerna desto mer förorenad blir luften av giftiga partiklar som vi sedan inandas. För oss som önskar en ekologiskt hållbar framtid är det viktigt att minimera utsläppen. En sak vi själva kan styra över är just sättet vi transporterar oss på.Att cykla är bra för både den egna och hela planetens hälsa och nuförtiden är det inte alls dyrt att köpa en riktigt bra cykel. Det finns flera olika typer av cyklar att välja mellan och det bästa du kan göra för att hitta cykelns som passar dig allra bäst är att jämföra de olika modellerna. Om du planerar att skaffa cykel bör du tänka efter vilken modell som passar bäst för dina behov.

De olika cykelmodellerna

En så kallad standardcykel har en stabil utformning och passar särskilt bra för cykling i stan. Denna typen kommer i regel utrustad med pakethållare och cykelkorg. Cyklar du längre avstånd kan en racercykel eller landsvägscykel vara en bra investering. Med en sådan cykel kan du förflytta dig snabbare med mindre ansträngning. För den sportiga kan en mountainbike vara ett bra val för att lättare kunna ta sig genom omväxlande och tuff terräng. De många växlarna på racercyklar och mountainbikes hjälper dig att hålla en jämnare trampning av pedalerna i upp- och nedförsbacke.

Stefano Tinti / Shutterstock.com
Stefano Tinti / Shutterstock.com

Jobbigt att cykla

Oroar du dig för att inte orka med cyklandet? Idag finns även ett växande utbud av elcyklar! Det laddbara batteriet ger dig ständig medvind under cykelfärden. För mer information om elcyklar kan du klicka här. Med elcykel så hjälper en elmotor dig att ta dig framåt med cykeln, du behöver alltså inte trampa men ju mer du trampar desto längre räcker batteriet. Hur långt man kommer på en laddning av batteriet beror alltså på om du trampar mycket och hur mycket last du har och om det är mycket uppför, ju tyngre det går desto mer får motorn jobba och batteriet laddas ur. Du kan cykla utan elmotor också, det kan gå lite trögare än en vanlig cykel men du kan ta dig hem och ladda ditt batteri.

About

View all posts by