Hållbart på matbordet

Hållbarhet, klimat och miljö är begrepp som det hörs mycket om just nu och också något som blir allt viktigare för allt fler. Ett av de områden där man som konsument har stora möjligheter att påverka miljön i positiv riktning genom de val man gör är när det kommer till mat.

Ekologiskt

Ett bra tips om man vill bli mer miljövänlig i mataffären är att köpa mer ekologiskt. Idag går det att hitta i princip allting i ekologisk form från potatis och morötter till kött och mjölk. Numera är dessutom inte ekologiskt så särskilt mycket dyrare än ”vanlig” mat, vilket gör att det egentligen inte finns några ursäkter för att inte handla ekologiskt.

Mer grönt

Ett annat bra tips om man vill göra hållbara val genom vad man äter är att dra ner på konsumtionen av animaliska produkter. För att producera kött, mejeriprodukter och ägg krävs nämligen mycket mer resurser än för att producera vegetabiliska produkter som bönor, linser, ärtor och sojaprodukter.

Släng inte

Sist, men inte minst är det också viktigt att inte slänga mat. I Sverige slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras, vilket givetvis är ett enormt slöseri framför allt eftersom det har stor miljöpåverkan. Ett bra tips är att planera sina inköp väl och inte köpa sådant som man inte vet att man kommer att äta upp.

About

View all posts by